Hoog sensitief

Als je hoog sensitief bent, neem je veel waar uit je omgeving en is het vaak moeilijk om al die informatie, energie, of prikkels te kunnen verwerken. Het is een enorme gevoeligheid die de juiste aandacht verdient waardoor het een kwaliteit kan worden.

Je kunt je soms emotioneel instabiel voelen en moeite hebben bij je eigen behoefte te blijven. Prikkels zoals licht en geluid en mensenmassa’s kunnen vaak moeilijk worden verwerkt. Je kunt deze prikkels als het ware niet goed ‘verteren.’ Dat duidt vaak op een zwakte in de maagenergie en miltenergie die mede verantwoordelijk zijn voor de vertering van voeding (informatie, voedsel).

De enorme golf aan informatie kan zo overweldigend zijn waardoor je naar het hoofd kunt schieten, naar de ratio. Je kunt dan onzeker en zelfs angstig raken omdat alle aandacht naar het hoofd gaat waar ook allerlei gedachtes en oordelen kunnen rondspoken. Je kunt ook met je geest gaan afdwalen, dat zien we bijvoorbeeld bij (dag)dromen.

Om met je sensitieve vermogens sterk in het leven te kunnen staan is het goed om te hara te verstevigen. Het fysieke centrum, ‘hara’, Japans voor buik, kan gespannen zijn. Hara heeft een diepere betekenis. Het is het dragende midden. Het centrum van zwaartekracht, bewustzijn en levensenergie.

Je centrum van balans, of hara, kan krachtiger worden door het ontvangen van shiatsu. Je kunt lichaamsoefeningen leren die de vrije doorstroom van energie bevorderen zoals: Do-In, of Tai Chi en Qi Gong waardoor je jouw krachtcentrum versterkt. Je kunt hara integreren in je leven en vanuit een stabiel centrum in het leven gaan staan. Je kunt het dan gericht inzetten voor jezelf en voor een mooie wereld.

Deze behandelingen worden vergoed.

 - 
English
 - 
en
Dutch
 - 
nl