Shiatsu

Wat kan shiatsu voor je betekenen?

Iokai Shiatsu, gefundeerd op de Chinese Geneeskunde, is erop gericht met manuele therapie diverse klachten van emotionele, geestelijke en (chronisch) fysieke aard te verhelpen. Shiatsu richt zich voornamelijk op de oorzaak van de verstoring in de energiestroom (ziekte/klacht). Het eigen vermogen van herstel van het natuurlijke evenwicht wordt hierbij aangesproken. Naast de geneeskrachtige werking, wordt het ontvangen van shiatsu vaak ervaren als een bijzonder diep gevoel van ontspanning.
Zie ook Ambers website: shiatsustudio.nl

Deze Japanse vorm van lichaamstherapie wordt steeds meer erkend als waardevolle aanvulling op de Westerse Geneeswijze. Shiatsutherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed indien men aanvullend is verzekerd.

Tijdens de shiatsu sessie draag je loszittende kleding. Ik stel je vragen over je algehele gezondheid en de interne en externe factoren die daarmee samenhangen. Je ligt op een futon (Japanse matras) waardoor ik gebruik kan maken van de zwaartekracht en natuurlijke druk op het lichaam kan toepassen.

Veel voorkomende klachten:

– hoofdpijn
– rugpijn
– spier- en gewrichtsklachten
– emotionele schommelingen
– energiegebrek
– slaapstoornissen
– maag- en darmklachten
– stressgerelateerde klachten
– spijsverteringsklachten
– nek- en schouderklachten
– menstruatie- en overgangsklachten

Hoe werk shiatsu?

We zijn energetische wezens met een fysieke ervaring. Alles is energie en heeft een energetische kwaliteit. Zo is alles met elkaar verbonden. Als gezond energetisch wezen zijn we verbonden met onze interne- en externe milieu, onze levensenergie stroomt vrij. Als onze eigen natuur verstoort raakt en we ons niet meer kunnen aanpassen aan onze sociale omgeving en de natuur waar we deel van uitmaken, ontstaat er een verstoring van de vrije doorstroom van onze levensenergie. Het lichaam laat zien dat er een verstoring is. Het geeft allerlei signalen af zoals bijvoorbeeld: vermoeidheid, verkoudheid, spierpijnen, een verminderde concentratie, emotionele instabiliteit en slaapproblemen.

Verschillende diagnosen worden toegepast om de kwaliteiten van energie te kunnen onderzoeken en gericht te kunnen behandelen. Doordat er een natuurlijke druk wordt uitgeoefend op specifieke plaatsen op het lichaam en gewrichtsmobilisaties worden toegepast, wordt de vrije doorstroom van energie bevorderd en het zelfherstellende vermogen gestimuleerd. Door het herstellen van verbindingen worden blokkades in gewrichten opgeheven en vindt er een betere doorbloeding plaats. De balans tussen het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel wordt hersteld en lichaamsfuncties kunnen beter plaatsvinden, waardoor een genezingsproces op gang komt.